BROELOFS.NL


Florida 2020 - 5 Viera Wetlands

 

De Viera Wetlands, ook bekend als de Ritch Grissom Memorial Wetlands,  zijn ook rioolzuiveringsarealen, en hier ruik je de naast gelegen rioolzuivering soms wel degelijk, maar ik zou er zo willen wonen. Het is een wildlife-walhalla, ook al hebben we eigenlijk alleen maar het met de auto bereikbare deel vele malen doorkruist. Ons huis bevond zich op slechts 30 kilometer, dus om de dag reden we het rondje, soms wel drie keer. En elke keer vonden we weer andere tafrelen.

De ene keer een visarend met vis op zijn of haar gemak, vlak naast de auto. Een andere keer een net geboren Canadees kraanvogeltje en even later waren het er twee, en werd de ei-schil al snel veilig een eindje verderop gebracht. Een paar dagen later liep het gehele gezin rustig onze kant op; in ene paniek, een slang belaagde de jongen, dus de ouders commandeerden ze meteen rechtsomkeert. Wij met gezwinde spoed omgereden en op de tegenoverliggende dijk gaan zitten. Na een kwartier liep het gezin een meter of drie lager, maar meteen voor ons. Ze keken niet eens naar ons. Geleidelijk ben ik de dijk afgezakt, zodat ik nog maar een meter of twee van ze af zat, veilig buiten het bereik van die dolksnavel.

En alle keren baltsende bootstaarttroepialen, druk roepend, met duidelijk hoorbaar vleugelgefladder en prachtige luchtacrobatiek. De tweede week waren er ook in ene baltsende epauletspreeuwen.

En zo kan ik nog uren door gaan. Wellicht is het leuker gewoon de foto’s te gaan bekijken.

 

 

Ook hier weer Mississippi-alligators en een bijtschildpad. Hoe klein de Amerikaanse bruine slang ook nog was, het koppie ging meteen in dreighouding toen ik te dicht bij kwam.