BROELOFS.NL


Zuid Afrika - Kruger NP en Drakensgebergte: de flora, amfibieen en reptielen

 

Van 26 augustus tot en met 9 september 2017 reisde ik met een klein gezelschap door een deel van Zuid-Afrika. Deze prachtige reis werd georganiseerd en begeleid door Bart Siebelink van het Centrum Voor Natuurfotografie.
De tweede week van deze reis verbleven we in het Krugerpark, eerst in Skukuza en vervolgens in Satara restcamp. Op de terugweg naar Johannesburg bezochten we mooie plekken in het Drakensgebergte in de omgeving van Graskop.

 

Voor het Krugerpark is de periode van begin september het einde van de 'winter', wat staat voor de droge periode met bijna even warme dagen als de rest van het jaar, maar wel beduidend koelere nachten. Het Afrikaanse rood van de zonsopgang en -ondergang gaf een mooi lichtspel met de bruintinten van grassen, struiken en bomen.

De geringe hoeveelheid neerslag van de laatste maanden vertaalt zich begin september in veel nog bladloze bomen en in het ontbreken van groen gras en van al te hinderlijke insekten. Amfibieën en reptielen lieten zich niet in grote hoeveelheden zien.